اینترنت همیشه و همه جا !
دنیای بدون اینترنت شبیه به یک خاطره شده. اکثر ارتباطات مردم باهم به اینترنت گره خورده و تقریبا همه برای پیشبرد ارتباطات خود خواسته و نا خواسته درگیر اینترنت هستند. بدون اینترنت قادر به انجام بسیاری از کارهای روزمره مان نیستیم و یا بسیار وقت گیر تر و هزینه بر تر خواهند شد. اینترنت فراگیر شده و در جهان ارتباطات ملت ها از همه نظر پیشرفت چشم گیری داشته. لزوم داشتن اینترنت بر هیچکس پوشیده نیست و همه ما می دانیم که زندگی امروزه بشر بدون اینترنت فلج خواهد شد. اتصال به اینترنت نیز روز به روز راحت تر، سریع تر و بدون دردسر تر شده است.
صدای جیر جیر آزار دهنده و یا شاید لذت بخش اتصال به اینترنت، به یک نوستالژی تبدیل شده. دردسر ها و سرعت کم آن به کنار، پرداخت هزینه اینترنت نیز از دغدغه های بزرگ آن زمان بود. حالا دیگر از آن دوران نه چندان دور عبور کردیم و نسل جدید اینترنت پیش روی ماست. همه شما با مودم ها اشنایی دارید و اینترنت ADSL برای شما آشناست.
مودم ها نقش چشمگیری در شبکه های کوچک خانگی و در شبکه های بزرگ دارند. امروزه دیگر از دستگاه هایی که صرفاً نقش مودم را داشته باشند استفاده نمی شود مخصوصا شبکه های خانگی، بلکه قابلیت های مودم و روتر ترکیب شده اند و در قالب مودم- روتر به مردم ارائه می شوند.
تعریف مودم (MODEM)
مودم یکی از راههای ورود به دنیای اینترنت، یک دستگاه سخت افزاری است که وظیفهاش تبدیل سیگنالهای دیجیتال به آنالوگ و برعکس است.در واقع مودم وسیله ای است که باعث می شود تا امواج مناسب برای انتقال و همچنین برقراری ارتباطات اینترنتی، فراهم شود.
ارتباطات اینترنتی باعث شده زندگی اکثر مردم در دنیای امروز به مودم گره بخورد.مودم ها انواع مختلفی هستند که هر کدام از آن ها می تواند دارای ویژگی های خاصی بوده و از طریق خاصی به دستگاه های کامپیوتر وصل می شوند. مودم به شما این امکان را می دهد که کامپیوتر خود را به یک خط تلفن استاندارد متصل کنید به طوری که قادر به ارسال یا دریافت داده های الکترونیکی باشید.
در کامپیوتر سرور مبدا، یک مودم وجود دارد که امواج آنالوگ به دیجیتال تبدیل می کند تا بتواند به راحتی انتقال پیدا کند.
برای اینکه کامپیوتر مقصد بتواند این امواج را دریافت نماید لازم است تا یک وسیله کار تغییر امواج از دیجیتال به آنالوگ را انجام دهد. این امر به صورت عکس نیز انجام می گیرد.
شاید شما نیز در برخی از موارد هنگام روشن شدن این وسایل متوجه صدای جیغ مانند آن ها شده اید.
این صدا در واقع همان سیگنال های دیجیتالی هستند که در حال تبدیل شدن به سیگنال های آنالوگ و قابل استفاده می باشند.مودم برای نمایش ۱ یک صدای بلند تر و برای نمایش ۰ صدای ضعیف تر ارسال میکند.
در کامپیوتر مقصد نیز این پروسه به طور برعکس انجام میشود و مودم مقصد سیگنال های دریافتی را demodulateکرده و به سیگنال های قابل فهم برای سیستم یعنی سیگنالهای دیجیتال تبدیل میکند و به کامپیوتر مقصد ارسال مینماید.
هر روزه سعی می شود تا مودم های مناسبی با قابلیت های بهتر ساخته شود تا کاربران بتواند دسترسی بهتری به محیط اینترنت و فضای آن برای کار های مختلف داشته باشند.
انواع مودم (MODEM)
مودمهای آنالوگ
این مودمها مرسومترین مودمها در ایران هستند که عموماً برای اتصال به اینترنت استفاده میشوند. کار این مودمها به این صورت است که به خطوط آنالوگ تلفن شهری متصل میشوند و کار تبدیل اطلاعات دیجیتال به آنالوگ (و برعکس) را انجام میدهند. میتوانند راهی به یک شبکه رایانهای باشند. مودمها انواع مختلفی دارند که در کل میتوان آنها را به این گروهها تقسیمبندی کرد.
مودمهای دیجیتال
این مودمها برای اتصال به خطوط دیجیتال تلفن شهری استفاده میشوند، و کار تبدیل اطلاعات دیجیتال خطوط تلفن را به اطلاعات قابلفهم برای رایانه (و برعکس) را انجام میدهند. هزینه این اتصال نسبت به هزینه خطوط آنالوگ بالاتر است و بالاترین نرخ انتقال اطلاعات در این مودمها برابر ۶۴ کیلوبیت در ثانیه است.
مودمهای جیبی نسل چهارم شبکه تلفن همراه
اینترنت همراه یا نسل ۴ قابلیت بسیار بینظیری است که علاوه بر سرعت عالی، قابلیت اتصال اینترنتی در هر نقطه و در هر زمانی را ممکن میسازد و در صورتی که از سرویسدهنده قابل اطمینانی استفاده کنیم، مشکل قطعی اینترنت نیز وجود نخواهد داشت. این مودم ها بر پایه شبکه ۴G باید کاملاً مبتنی بر پروتکل اینترنت (IP) باشد. همچنین سرعت اینترنت ۴G برای کاربر در حال حرکت (جابجایی با سرعت بالا مانند قطار و یا ماشین ) باید حداقل ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه باشد . همچنین برای کاربر ثابت یا تحرک پایین سرعت انتقال داده، باید حداقل ۱ گیگا بایت باشد.
مودمهای جی اس ام
مودم جی اس ام یک مودم بیسیم است که با شبکه مخابراتی GSM کار میکند. این نوع مودم همانند مودمهای آنالوگ عمل میکند با این تفاوت که در مودم آنالوگ ارسال و دریافت داده از طریق خط تلفن صورت میگیرد ولی در مودم جی اس ام ارسال و دریافت از طریق امواج رادیویی انجام میشود. این مودم عموماً جهت ارسال پیامک مورد استفاده قرار میگیرد. مودمهای جی اس ام از قیمت بالایی برخوردار هستند ولی در عوض امکان ارسال به خطوط بلک لیست را تا حد زیادی فراهم میکنند.
مودمهای رادیویی
ماهوارههای ارتباط مستقیم، WiFi، و گوشیهای همراه تماماً از مودم برای ارتباط استفاده میکنند. مودمهای مخابراتی و مودمهای شبکههای دادهای در زمانی که بین تقاط با فاصلههای زیاد اتصال برقرار میکنند به وفور از مودمهای رادیویی بهره میبرند. این سیستمها قسمت مهمی از شبکه تلفنی مشترکین عمومی (PSTN) و همچنین اتصال شبکههای رایانهای پر سرعت را تشکیل میدهد. لازم به یادآوری است که استفاده از مودمهای رادیویی زمانی که فیبر نوری به صرفه نباشد کارایی خواهند داشت.
حتی در زمانی که کابل مورد استفاده قرار دارد، میتوان با استفاده از فرکانسهای رادیویی و تکنیکهای ماژول کردن مناسب، بهرهوری مناسب تری از کابلها داشت. کابلهای هم محور پهنای باند زیادی دارند ولی در عین حال تضعیف زیادشان برای فرکانس پایه در فرکانسهای بالا نیز جز مشخصات بد آنها است. با استفاده از مودم، مقدار بسیار بیشتری از اطلاعات را میتوان با یک سیم انتقال داد. تلویزیونهای کابلی دیجیتال و سرویسهای اینترنتی کابلی از مودمهای فرکانس رادیویی برای افزایش پهنای باند مورد نیازکاربر خانگی استفاده میکنند. با مودم استفاده از تکنیک FDMA (تقسیم فرکانس، دسترسی چندگانه) ممکن میشود و با یک سیم میتوان به چند مشترک خدمات مخابراتی دیجیتال دوطرفه کامل ارائه داد.
مودمهای بیسیم نیز در انواع مختلف، با پهنای باند و سرعت متفاوت تولید و عرضه شدهاند. این مودمها معمولاً با عنوان مودمهای نامرئی، یا هوشمند نام برده میشوند. این دستگاهها اطلاعاتی را که به فرکانس انتقال ماژوله شدهاند را بهطور همزمان از طریق چند مسیر بیسیم میفرستند و برای این کار از چند فرکانس متفاوت استفاده میکنند.
مودمهای نامرئی دقیقاً مشابه مودمهای خط تلفن معمولی کار میکنند. این وسائل غالباً نیمهدوطرفه عمل میکنند؛ یعنی همزمان کار ارسال و دریافت را انجام نمیدهند. معمولاً این مودمها به صورت نوبتی اطلاعات را از نقاط پراکنده دور و نزدیک (که ارتباط بیسیم کامل و مناسبی با مودم مورد نظر ندارند) دریافت میکنند.
مودمهای هوشمند دارای یک ابزار داخلی کنترل دسترسی هستند. این ابزار در در صورتی که دادهها بهطور مناسب منتقل نشوند، دوباره عمل ارسال را انجام میدهد. مودمهای هوشمند معمولاً به پهنای باند بیشتری نسبت به مودمهای نامرئی نیاز دارند و معمولاً سرعت انتقال داده بیشتری را نیز دارند. استاندارد IEEE 802.11 طرحهای ماژوله کردن برای مسافتهای کوتاه را که در جهان بیشتر مورد استفاده هستند تعریف کردهاست.
مودم های رایج در ایران
مودم ADSL
استفاده از مودم ADSL، یکی از رایجترین روشهای اتصال به اینترنت است. ارتباط مودم با سرویس دهنده اینترنت با استفاده از یک پورت متصل به شبکه تلفن انجام میگیرد و هنگامی که سرویس دهنده اطلاعات پیکربندی را تایید کرد، امکان اتصال به اینترنت فراهم میشود.
انتقال دادهها در شبکه به صورت بیسیم (وایرلس) و استفاده از سیم (با استفاده از پورت LAN) انجام میشود.
پرفروشترین مودمهای ADSL، بازار ایران هم برندهای D-Link و TP-Link هستند.
در مودم VDSL سرعت ارتباط و پهنای باند شبکه بسیار بالا است، در این فناوری انتقال دادهها با استفاده از فیبر نوری از ISP به محل کار و یا خانه شما انجام میشود. این مدل با توجه به اینکه فیبر نوری در همه جای کشور پوشش دهی و پشتیبانی نمیشود، هم اکنون رایج نیست.
مودم 3G/4G/5G LTE
اینترنت LTE 3G, 5G به صورت بیسیم، در گوشیهای همراه ارائه میشود. برای انتقال داده در این شبکه نیاز به وجود ایستگاههای فرستنده امواج (BTS) است که اپراتورها تلاش میکنند، تعداد این ایستگاهها را با توجه به رقابتی که در بستر استفاده از خدمات هست، افزایش دهند تا پوشش دهی خود را بالا برده، روند را سرعت بخشیده و شرایط لازم جهت ارائه اینترنت نسل سوم و یا نسل چهارم را فراهم سازند. تفاوت نسخههای مختلف G4 LTE در پهنای باندشان است.
مودم TD-LTE
مودم TD-LTE مانند مودم LTE است، با این تفاوت که این نوع مودم، نسخه ثابت این فناوری است. فناوری تی دی ال تی ای فقط با بهرهگیری از مودمهای اختصاصی قابل استفاده است و تبادل دادهها در آن با فرکانس ۲۰ مگاهرتز انجام میگیرد.
یک مودم ADSL میتواند امکان اتصال چندین دستگاه مانند لپ تاپ، تلویزیون، موبایل و… را از طریق وایرلس و یا کابل شبکه ایجاد کند، این وظیفه قبلا بر عهده روتر بوده است ولی هم اکنون ویژگیهای روتر با مودم درهم آمیخته شده و به صورت مودم ارائه میشود.
روتر چیست
تا اینجا با مفهوم مودم آشنا شدیم. اما روتر ها وظیفه دریافت اینترنت از مودم و اشتراک گذاری آن میان دستگاه ها در خانه شما را دارند. شاید این تعریف کمی شما را گیج کند.
بهتر است کمی عملی تر ادامه مقاله را پیش ببریم. مودم های خانگی امروزی در واقع مودم-روتر هستند و قابلیت های هر دو دستگاه را دارند اما از فکر مودم درون خانه خود بیرون بیایید. در اغلب شرکت های بزرگ، برخلاف منزل شما، مودم و روتر دو دستگاه جداگانه هستند. این دو دستگاه از طریق اتصالات به یکدیگر متصل میشوند.
مودم اینترنت را از ISP دریافت میکند و آن را به روتر منتقل میکند، سپس روتر آن را به صورت بی سیم (WIFI) و یا با استفاده از LAN و کابل شبکه، در میان دیگر دستگاه ها به اشتراک میگذارد.
مودم-روتر چیست؟
مودم-روتر، دستگاهی است که از ادغام مودم و روتر به وجود آمده است. این دستگاه ها برای کانفیگ و متصل شدن به شبکه اینترنت دردسر کمتری را به همراه دارد و همینطور فضای کمتری را اشغال میکنند، به همین دلیل بیشتر در شبکه های خانگی و اداری مورد استفاده قرار می گیرد. اما یکی از مشکلاتی که متوجه آنهاست این است که در صورت خرابی یکی از این دستگاه ها، نمیتوان به تنهایی آن را تعمیر کرد و باید کل دستگاه را تعمیر یا تعویض کرد.
در صورتی که قصد ارتقاء یکی از این دستگاه ها را هم داشته باشید وضعیت به همین صورت و باید دستگاه مودم روتر خود عوض کنید
در این مقاله ی لاین نت با مودم (MODEM), روتر, انواع مودم, مودم های رایج در ایران آشنا شدیم. از اینکه همراه ما بودید صمیمانه متشکریم.
- admin-1
- آبان 1, 1401
- 98 بازدید