اکسس پوینت
در دنیای شبکه های کامپیوتری دستگاه های مختلفی برای برقراری ارتباط وجود دارد این دستگاه ها از طریق کابل های مسی و یا حتی از طریق امواج که در سر تا سر دنیا وجود دارند اطلاعات را جا به جا میکنند. یکی از این دستگاه ها اکسس پوینت است.
اکسس پوینت یا Wireless Access Point نامی است که در زبان فارسی به این دستگاه نقطه دسترسی میگویند البته به آن AP یا WAP هم گفته میشود.
این دستگاه عملکردی شبیه سوئیچ شبکه دارد یا این تفاوت که سوئیچ ارتباطات را با کابل برقرار میکند و این دستگاه همان کار را به صورت بی سیم انجام میدهد.
به شبکه های محلی که با استفاده از اکسس پوینت ها به هم متصل می شوند به جای اینکه LAN بگوییم Wireless LAN یا WLAN هم می گوییم. Access Point ها را معمولا به شکل AP نمایش می دهند ، این دستگاه ها یک عملکرد مرکزی دارند ، تمامی سیگنال های رادیویی را دریافت و ارسال می کنند که در اکثر مواردی که در شبکه های کامپیوتری می باشد سیگنال های Wi-Fi نیز شامل می شود. معمولا از AP ها در شبکه های کوچک و یا شبکه های عمومی اینترنتی برای ایجاد Hot Spot استفاده می شود.
احتمالا شما نیز در خانه خود از این AP ها دارید ، دستگاهی که شما به عنوان مودم ADSL می شناسید که در کنار آن یک آنتن نیز قرار دارد در واقع یک AP است که در لفظ فنی به آن Wireless Router گفته می شود. AP هایی که در دفاتر شرکت های کوچک و خانه ها استفاده می شوند معمولا بسیار کوچک هستند و براحتی بر روی چیپ یک کارت شبکه یا رادیو قابل پیاده سازی هستند ، حتی مودم های وایمکسی که شما دارید نیز همان AP های خانگی هستند.
فناوری های مورد استفاده در AP های این شبکه ها با توجه به استاندارد بودن آنها یکسان است اما معمولا در شبکه های شرکت های بزرگ از AP هایی با قدرت و سرعت بیشتری استفاده می شود. یک نکته بسیار مهم در خصوص استفاده از AP این است که این تجهیزات به امواج و نویزها بسیار حساس هستند و یک موتور الکتریکی می تواند امواج آنها را براحتی تضعیف کند ، از طرفی وجود مانعی مانند دیوار در یک AP خانگی تا 30 درصد می تواند توان AP شما را کاهش دهد.
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی ها شما براحتی با کارت شبکه ای که در اختیار دارید می توانید یک AP راه اندازی کنید و دیگران را به خود متصل کنید ، در این حالت شما در اصطلاح فنی یک شبکه Ad-Hoc ایجاد کرده اید که ساختار کاری آن به شکل Peer To Peer می باشد ، امروزه شما با تبلت ها و حتی گوشی های هوشمندی که دارید می توانید شبکه های کوچک وایرلس و AP ایجاد کنید و دیگران را به آن متصل کنید ، اما همانطور که گفتیم این AP های دستی در توپولوژی ای به نام Ad- Hoc کار می کنند.
تجهیزاتی که بصورت ویژه برای کار سرویس دهی وایرلس استفاده می شوند از دستگاه مرکزی AP استفاده می کنند و توپولوژی مورد استفاده در آنها در اصطلاح فنی Infrastructure می باشد. در توپولوژی Ad-Hoc تعداد کلاینت هایی که همزمان می توانند به AP شما متصل شوند بسیار محدود است اما در توپولوژی Infrastructure این تعداد بسیار متناسب با نیاز سازمان شما خواهد بود.
در توپولوژی Infrastructure در واقع AP شما به عنوان یک پل یا Bridge برای متصل کردن شبکه های بیسیم شما به شبکه کابلی مورد استفاده قرار می گیرد و وظیفه تبدیل سیگنال را نیز بر عهده دارد. AP های قدیمی بین 10 تا 20 کامپیوتر را می توانستند بصورت همزمان پشتیبانی کنند اما امروزه با توجه به گشترش روز افزون تکنولوژی های AP ها می توانند به تنهایی تا 255 عدد کامپیوتر را به هم متصل کنند.
کار اکسس پوینت
کاربرد اکسس پوینت معمولا در ساختمان ها و دفاتر بزرگ است. اکسس پوینت با کابل اترنت به روتر یا سوئیچ یا هاب سیمی وصل می شود و سیگنال های وای فای را در منطقه مورد نظر فراهم می کند. مثلا اگر می خواهید دسترسی به وای فای را در قسمت پذیرش شرکت خود داشته باشید، لازم نیست در این قسمت، روتر قرار دهید کافیست نزدیک میز پذیرش، اکسس پوینت نصب کنید و کابل اترنت را از پشت آن به اتاق سرور ببرید. اتصال بی سیم معمولا تنها گزینه برای اکسس پوینت است تا سیگنال Wired را به سیگنال بی سیم منتقل کند.
اکسس پوینت در خانه ها روتر بی سیمی است که به مودم کابلی یا DSL وصل می شود. با اینکه برخی مودم ها قابلیت بیسیم دارند و باعث می شوند بتوان مودم را به اکسس پوینت تبدیل کرد. در سازمان های بزرگ از چند اکسس پوینت استفاده می شود تا کارمندان بتوانند به صورت بی سیم از مکان های وسیع به شبکه مرکزی وصل شوند.
اکسس پوینت های عمومی هم که نامش مشخص است: در مغازه ها، کافی شاپ ها، رستوران ها و کتابخانه و … استفاده می شوند. همچنین در برخی شهر ها از آنها به عنوان انتقال دهنده های بیسیم برای اتصال به چراغ راهنمایی، علایم و … استفاده می شود. اکسس پوینت ها معمولا برای اتصال به اینترنت استفاده می شوند.
برخی اکسس پوینت ها برای دسترسی به شبکه های اطراف هستند مثلا دسترسی بیسیم کارمندان به فایلها از سرور مرکز. اغلب اکسس پوینت ها دسترس وای فای را فراهم می کنند اما به عنوان دستگاه بلوتوث یا دیگر انواع اتصال بیسیم هم کاربرد دارند. اکسس پوینت هابرای تقویت سیگنال ها هم استفاده می شوند که در این مواقع در حالت Repeater Mode کار می کنند.
نحوه کار این دستگاه به این صورت است که در ابتدا به شبکه اصلی ما متصل میشود و سپس شروع به ارسال اطلاعات به صورت بیسیم در محدوده قابل پشتیبانی خود میکند. هر دستگاهی در آن محدوده که مجهز به WIFI باشد میتواند با در دست داشتن مجوز به اکسس پوینت متصل شده و بدون هیچ گونه کابلی یه شبکه ای که اکسس پوینت در آن است متصل شود.
خود اکسس پوینت هم از دو طریق میتواند به شبکه اصلی ما متصل شود. از طریق کابل (این روش عمومیت بیشتری دارد) و همچنین از طریق ارتباط بی سیم هم، در روش بیسیم خود دستگاه اکسس پوینت هم دریافت کننده امواج و همچنین ارسال کننده امواج است.
Access Point را شما می توانید در همه جا مشاهده کنید از تجهیزات مخابراتی گرفته تا شبکه های کامپیوتری ، در واقع همین دکل هایی که همراه اول یا ایرانسل در شهر دارد به نوعی AP هستند برای دستگاه های وایرلسی که از شبکه تلفن موبایل استفاده می کنند. در شبکه های کامپیوتری از AP ها هم برای استفاده از اینترنت استفاده می شود و هم برای استفاده از شبکه های داخلی ، هیچ محدودیتی در این مورد وجود ندارد.
استفاده از تجهیزات وایرلس از جمله همین AP ها امنیت را ناخواسته پایین می آورد ، به قول کارشناسان امنیت اطلاعات ، در شبکه های بیسیم شما هر اندازه که اطلاعات را امن کنید باز هم به اندازه شبکه های کابلی امنیت نخواهید داشت زیرا سیگنال شبکه های بیسیم در همه جا یافت می شود . این خود به نشتی اطلاعات معروف است. توجه کنید که AP ها در همه شبکه های بیسیم از جمله شبکه های تلفن همراه و حتی شبکه های Bluetooth هم استفاده می شوند.
Access Point ها می توانند سیگنال یا بهتر بگوییم امواج رادیویی را تا فاصله معینی ارسال و دریافت کنند و از این بابت دارای محدودیت هستند ، برخی از AP را می توان به گونه ای پیکربندی کرد که در نقش تقویت کننده امواج برای استفاده دورتر از امواج مورد استفاده قرار fبگیرند، به این حالت در اصطلاح Repeater Mode گفته می شود . AP ها می توانند در فرکانس های مختلفی فعالیت کنند که در استانداردهای بین المللی بصورت استاندارد 802.11 شناسایی می شوند. پشت دستگاه AP شما همیشه نوع استاندارد ذکر شده است تا بتوانید آن را با دستگاه هایی که از آن استفاده می کنند
تطبیق بدهید ، توجه کنید که AP ها فایروال نیستند و به هیچ عنوان فعالیت امنیتی برای حفاظت از شبکه شما انجام نمی دهند بلکه خودشان به تنهایی خطری بزرگ برای شبکه به حساب می آیند. توجه کنید یکی از مواردی که نقطه ضعف شبکه های AP ای می باشد شیوه ارسال و دریافت اطلاعات می باشد که در شبکه های کابلی بصورت دو طرفه همزمان یا Full Duplex است و در شبکه های بیسیم AP ای بصورت دو طرفه غیر همزمان یا Half Duplex می باشد که خود می تواند عاملی برای کندی شبکه های بیسیم باشد.
فرق مودم با اکسس پوینت در چیست؟
دستگاه AP یا WAP در واقع یک چیپ به همراه یه آنتن است که هم به تنهایی یک دستگاه رو تشکیل میدهد یا درون دستگاه های ارتباطی دیگر قرار میگیرد.
برای مثال اکثر مودم های ADSL، تمام مودم های TD-LTE، برخی روتر ها مانند Mikrotik دارای این چیپ هستند و در کنار فعالیت دیگری که انجام میدهند.
همچنین جالب است بدانید دستگاه موبایل شما و یا لپ تاپ شما هم دارای اکسس پوینت است! وقتی شما بر روی موبایل خود نقطه اتصال یا Mobile Hotspot را روشن میکنید موبایل شما به یک دستگاه WAP تبدیل میشود و میتوانید اینترنت خودتان را برای بقیه کاربران به اشتراک بگذارید.
فرق روتر با اکسس پوینت در چیست؟
روتر (Router) مانند یک دستگاه مرکزی یا هاب در شبکه می باشد که میتواند شبکه LAN راه اندازی کند تا سایر دستگاه های شبکه به آن وصل شوند و این قابلیت مدیریت دستگاه های متصل به شبکه LAN را دارد .روتر ها همچنین قابلیت اشتراک اینترنت میان دستگاه ها را دارد و نحوه ی دسترسی هر یک از دستگاه ها به اینترنت را تعیین می کند . در صورتیکه اکسس پوینت قادر به راه اندازی شبکه LAN نیست تنها تلاش می کند به عنوان یک واسط سایر دستگاه ها را به شبکه LAN روتر متصل کند. همانطور که قبلا گفته شد Access Point دستگاهی متصل به روتر است که تنها محدوده ی پوشش دهی بیسیم شبکه را افزایش می دهد. به همین دلیل در اکسس پوینت ها عموما درگاه WAN نداریم و قابلیت اتصال مودم را ندارند.
یک روتر می تواند کار اکسس پوینت را انجام دهد ولی برعکس این قضیه اتفاق نمی افتد و یک Access Point به هیچ طریقی نمی تواند وظیفه و کار روتر را انجام دهد. به صورت کلی تر یک AP در مکان هایی دور از روتر نصب می شوند تا تعداد دستگاه های رایانه ای بیشتری بتوانند به شبکه متصل شوند و در حقیقت محدوده ی پوشش شبکه را افزایش می دهند.
انواع دستگاه های اکسس پوینت چیست؟
تا به اینجا با انواع مختلفی از این دستگاه را آشنا شدید ولی اگر بخواهیم به صورت مشخص و در دسته بندی بیان کنیم میتوان این دستگاه را در دو دسته زیر تقسیم بندی کرد :
- اکسس پوینت های Indoor
- اکسس پوینت های Outdoor
- اکسس پوینت نوع Thin – Thin Access Point
اکسس پوینت نوع Fit – Fit Access Point
اکسس پوینت Indoor
دستگاه های اکسس پوینت indoor یا داخلی برای مصارف کوچک خانگی و یا داخل سازمانی مورد استفاده قرار میگیرند. معمولا امواج ضعیفی دارند و محدوده فعالیت آنها داخل همان واحد یا ساختمان است.
در این دسته بندی برخی دستگاهی به نام ریپیتر یا تقویت کننده امواج هم جا میگیرد. این دستگاه هم گیرنده امواج و هم ارسال کننده امواج است و برای مکان هایی به کار میرود که اکسس پوینت اصلی توانایی پوشش تمام مجموعه را ندارد.
روش کار این دستگاه به این صورت است که به صورت بی سیم به اکسس پوینت اصلی متصل شده و سپس خود آن به صورت بی سیم شروع به سرویس دهی میکند.
اکسس پوینت Outdoor
نوع دیگری از آنها oudoor هستند که برای استفاده در فضای باز مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاه ها باید در برابر آب، گرد و خاک و گرما مقاوم باشند تا بتوانند در فضای باز به راحتی فعالیت کنند. برای مثال دکل های مخابراتی و یا رادیوهای که سر چهار راه ها و یا داخل ایستگاه های اتوبوس BRT نصب شده اند نوعی اکسس پوینت Outdoor هستند.
اکسس پوینت نوع Thin – Thin Access Point
زمانی که لازم است در یک دانشگاه و یا شرکت بزرگ از اکسس پوینت استفاده کنیم قطعاً اکسس پوینت نوع Fat مناسب این نیاز نخواهد بود. اکسس پوینت نوع Thin که به آن اکسس پوینت lightwave نیز گفته میشود، ممکن است گزینه ی بهتری برای کنترل توابع مختلف مانند کنترل شبکه LAN بیسیم و یا سوئیچ بیسیم از یک دستگاه مرکزی باشد. بنابراین تمام تنظیمات را میتوان بصورت خودکار و از طریق یک دستگاه مرکزی که ممکن است در محلی دیگر نیز باشد، انجام داد.
اکسس پوینت نوع Fit – Fit Access Point
اکسس پوینت نوع Fit ترکیبی از اکسس پوینتهای نوع Fat و Thin است. این دیوایس قابلیت رمزنگاری بیسیم را فراهم کرده و دارای کنترل از راه دور برای مدیریت است. Fit Access Point همچنین میتواند از DHCP Rely برای دریافت I توسط ایستگاه پشتیبانی کند.
معروف ترین برند های Access Point
از میان کمپانی های تولید کننده اکسس پوینت ها می توان به شرکت راکاس , cisco , یونی فای , اروبا , مراکی و … اشاره کرد که AP های شرکت یونی فای به نسبت مشخصات و مرغوبیت آنها از قیمت مناسب تری برخوردارند. هر کدام از این کمپانی ها انواع مختلفی از اکسس پوینت را تولید و روانه بازار کرده اند این سخت افزار افزار ها دارای مدل های مختلفی هستند که بر اساس پارامترهای مختلفی دسته بندی شده اند.
در نظر داشته باشید که زمان تهیه اکسس پوینت ها از کارشناسان مجرب حوزه شبکه های کامپیوتری کمک بگیرید تا بهترین مدل را متناسب با نیازهایتان ( شرایط محیطی , میزان هزینه ای که می کنید , خروجی که می خواهید زمان نصب و راه اندازی شبکه از آن بگیرید.) به شما معرفی کند.
اکسس پوینت باید چه ویژگی ها و مشخصاتی باید داشته باشد؟
- قابلیت استفاده در داخل یا خارج ساختمان (indoor یا outdoor)
- میزان خروجی پهنای باند در هر فرکانس کاری
- بیشترین تعداد دستگاه هایی که به صورت همزمان می توانند به اکسس پوینت متصل شوند
- قابلیت نصب روی سقف
- تعداد آنتن ها و توان آن ها
- میزان فرکانس کاری (می تواند ۲.۴ گیگاهرتز یا ۵.۸ گیگاهرتز یا هر دو باشد)
- نوع تکنولوژی به کار رفته شده در اکسس پوینت ( wave۲ یا wave۱ )
- تعداد و نوع درگاه های اتصال ( ۱۰/۱۰۰ یا ۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰ یا ۱۰G و یا پورت کنسول)
- roaming یا قابلیت حرکت میان Access Point ها
- میزان محیطی که اکسس پوینت تحت پوشش قرار می دهد
- کنترل سخت افزاری یا نرم افزاری
- قابلیت پشتیبانی از POE با استانداردهای مناسب
- میزان CPU و RAM
- پشتیبانی از تعداد کانال ها
- سایز و ابعاد اکسس پوینت
- قابلیت پشتیبانی از حالت مش
- تعداد SSID هایی که می توان برای آن تعیین کرد
- پشتیبانی از آنتنهای MU-MIMO
مزایای استفاده از دستگاه Access Point چیست ؟
- کاهش هزینه های راه اندازی شبکه (کاهش هزینه های کابل کشی و تجهیزات)
- راه اندازی سریع تر یک شبکه در مواقع کمبود زمان
- داشتن یک شبکه همه فن حریف که تمام دستگاه ها میتوانند به آن متصل شوند.
- مناسب برای شرکت های کوچک
- بهترین راه کار برای شبکه های خانگی یا همان اینترنت خانگی
معایب اکسس پوینت
- خب از حق نگذریم کیفیت و پایداری شبکه با سیم بهتر است .
- برای برخی نرم افزار هایی که در بستر شبکه کار میکنند مناسب نیست.
- امنیت پایین تر نسبت به شبکه با سیم.
زمان استفاده از اکسس پوینت به موارد زیر توجه کنید
۱. اکسس پوینت ها نصب به امواج و نویز ها حساسیت بالایی دارند و یک موتور الکتریکی به راحتی می تواند امواج آن را تضعیف و دچار اختلال کند.
۲. در AP های خانگی موانعی مانند دیوار به آسانی می توانند تا 30 درصد از توان دستگاه تان را کم کنند.
۳. به هیچ عنوان نباید Access Point ها را کنار یکدیگر نصب کنید و باید فاصله شان با درنظر داشتن میزان فرکانس و پوشش دهی شان حفظ کنید.
۴. AP ها به خودی خود کارایی ندارند و باید با کمک روتر یا سرور , به عنوان یک شبکه فعالیت کنند.
۵. در محیط های شلوغ و پر تردد که افراد زیادی نیاز به اتصال به اکسس پوینت دارند باید از مدل های بالتر استفاده کرد.
۶. تمامی برند های اکسس پوینت استفاده شده در یک شبکه به دلیل سادگی در تنظیمات و مسئله رومینگ بهتر است از یک برند باشند.(می توان از مدل های مختلف یک برند استفاده کرد).
حال که فهمیدیم که اکسس پوینت چیست برای جمع بندی بحث میتوان گفت که به خاطر گسترش استفاده از دستگاه های قابل حمل مثل موبایل، تبلت و یا لبتاب های اسلیم نیاز به شبکه بی سیم بیشتر از قبل احساس میشود و خب لازمه این شبکه اکسس پوینت ها هستند، پس اگر در حال راه اندازی شبکه هستید حتما این مورد رو جز اولویت خود قرار دهید.
اگر شما یک فروشگاه فیزیکی را برای خرید انتخاب کردهاید میتوانید با مرکز پشتیبانی مشتریان فروشگاه صحبت کنید تا تمامی آنچه راجع به کارکرد دستگاه انتخابی شما، چه دانستههای شخصی و چه اطلاعاتی که از سمت مشتریان کالا به دست آوردهاند را در اختیار شما بگذارند.
در همین راستا مجموعه لاین نت آماده راهنمایی و پاسخگویی به سوالات شماست.
- admin-1
- آبان 18, 1401
- 342 بازدید